Vykazování finančních derivátů v účetnictví a jejich využití ve finančním řízení - Toula, Martin (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou finančních derivátů, jejich zachycením, klasifikací, účetním pohledem a využitím na příkladu konkrétní účetní jednotky. V teoretické části jsou celkově shrnuty teoretické poznatky týkající se dané problematiky. Cílem práce je posoudit možnosti využití finančních derivátů z účetního a finančního pohledu pro podnik Schäfer Sudex s.r.o., který se zabývá výrobou potravinových nádob z nerezu. Z analýzy pohledávek a závazků vyplynulo, že by se podnik měl zajistit oproti možnému poklesu hodnoty zahraničních pohledávek vlivem změny kurzu. V práci je zobrazen návrh zajištění pomocí vybraných derivátů a zároveň na základě výsledků je vypracováno doporučené řešení zajištění hodnoty zahraničních pohledávek. Dospělo se k tomu, že podnik by si měl zajistit hodnotu svých pohledávek pomocí forwardu, kdy by na základě konzervativního vývoje kurzu vydělal bez mála 4 mil. Kč a při agresivním vývoji kurzu by vydělal 18 740 857 Kč.
Reporting of financial derivate in accounting and its use in a financial deciding
Keywords: Finanční derivát; měnové riziko; zajištění; kurz; Financial derivatives; exchange rate risk; securing; exchange rate