Činnost orgánů krizového řízení města Týn nad Vltavou při řešení krizové situace - havárie cisterny přepravující naftu na mostě přes řeku Vltavu - Vaňous, Jiří (Jihočeská univerzita, 2009)
V úvodu bakalářské práce jsou popsány zákony, které upravují činnost jednotlivých složek integrovaného záchranného systému a krizových štábů. Dozvíme se, jaké známe mimořádné události, jejich příčiny, vznik a následná řešení při jejich likvidaci. Jsou zde popsány nebezpečné látky, které mohou ohrozit člověka a životní prostředí. Zjistíme, že jsme často ohroženi při přepravě nebezpečných látek po pozemní komunikaci, a tak je zde simulovaná dopravní nehoda nákladních automobilů, ze kterých unikne větší množství ropných látek do řeky Vltavy. Celá práce je zaměřena na spolupráci a koordinaci krizového štábu města Týn nad Vltavou se složkami integrovaného záchranného systému. Obecně jsou uvedeny záchranné a likvidační práce na odstranění mimořádné události.
Activities of crisis management department at Týn nad Vltavou during a crisis situation - accident involving a tanker carriaging diesel on the bridge over the river Vltava.
Keywords: cisterna; integrovaný záchranný systém; Kemlerův kód; krizová situace; krizový štáb; mimořádná událost; nebezpečné látky; stupně poplachu.; a tanker diesel; integrated emergency system; Kemler´s code; a crisis situation; crisis staff; a special event; dangerous substances; alarm stages.