Zdravotní a sociální péče o seniory v ČR - Hornátová, Alice (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce s názvem Zdravotní a sociální péče o seniory v České republice je zaměřena na problematiku stáří a stárnutí. Teoretická část se zabývá vymezením základních pojmů, jež jsou se stářím neodmyslitelně spjaty, jako například geriatrie, stárnutí populace, malnutrice, inkontinence moči a další, dále také nastiňuje specifika péče o geriatrického pacienta, výhody a nevýhody domácí péče o seniora a rovněž popisuje obsah sociálního zabezpečení ve stáří. V praktické části jsou prezentovány výsledky kvantitativního výzkumu. Cílem práce bylo zjistit, zda jsou naplňovány sociální a zdravotní potřeby seniorů v domovech pro seniory. Vzhledem k cílové skupině byl zvolen kvantitativní výzkum formou dotazníkového šetření, jenž tvoří celkem 21 uzavřených i otevřených otázek, které se zaměřují zejména na spokojenost s poskytovanou ošetřovatelskou péčí, trávení volného času a celkovou spokojenost s chodem zařízení. Výzkumný soubor tvoří celkem 100 seniorů, žijících v domově pro seniory, kteří byli ochotní spolupracovat a kteří jsou plně mobilní, případně k pohybu potřebují kompenzační pomůcky, výzkumný soubor tedy není tvořen seniory trvale upoutanými na lůžku.
Health and social care for the seniors in the Czech Republic
Keywords: stáří; stárnutí; senioři; domov pro seniory; old age; ageing; seniors; senior house