Očkování proti pertussi - důvody změny vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem - Koubová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na sledování výskytu onemocnění pertusse (tj. dávivého neboli černého kašle) v Jihočeském kraji v období od roku 2000 do roku 2009. Základním cílovým souborem je dětská populace. Práce má dvě základní části, část teoretickou a část výzkumnou. Teoretická část popisuje nejen historii tohoto onemocnění a jeho výskyt, ale zaměřuje se i na základní epidemiologickou charakteristiku, klinický obraz, léčbu, očkování i zdravotně-sociální dopad na celou společnost. V teoretické části je čerpáno z dostupné literatury a platných právních předpisů. Cílem výzkumné části bakalářské práce bylo zmapovat a analyzovat výskyt onemocnění pertussí v Jihočeském kraji v jednotlivých věkových skupinách v letech 2000 ? 2009. Tj. porovnat výskyt pertusse se situací v České republice, respektive nemocnost na 100 000 obyvatel v Jihočeském kraji s nemocností na 100 000 obyvatel v České republice a zhodnotit dopad vyhlášky MZ ČR č. 65/2009 Sb., kterou se mění vyhláška MZ ČR č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem. Z důvodu zjištění cílů byly stanoveny tři hypotézy, pro jejichž potvrzení byl zvolen kvalitativní výzkum ? technikou sekundární analýzy dat ze systému EpiDat v rámci hlášení Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje v Českých Budějovicích. První hypotéza předpokládala, že onemocnění pertussí se u očkovaných dětí nejčastěji vyskytuje ve věkové skupině 10 ? 14 let. Tato hypotéza byla potvrzena. Stejně tak byla verifikována i hypotéza druhá, která předpokládala, že nově zavedené plošné očkování dětí ve věku 10 ? 11 let sníží incidenci onemocnění. Třetí hypotéza, předpokládající tvrzení, že původce nákazy bude v populaci stále kolovat a nejvíce postiženou skupinou bude kohorta mladých dospělých osob, byla také verifikována.
Vaccination against pertussi - changing reasons of public notice about vaccination against infectious disease
Keywords: Cocoon strategy; EpiDat; Proočkovanost; Pertusse; Surveillance