Histologické vyšetření placenty - Veselá, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce na téma ,, Histologické vyšetření placenty" je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je popis, vývoj a funkce placenty. Ve své práci, ale kladu důraz na laboratorní zpracování a vyšetření placenty. Popsána je zde i patologie placenty, kam jsem zařadila záněty placenty, poruchu ve vyzrávání a oběhové poruchy placenty. Dále je v teoretické části porovnání onemocnění plodu s vybranými poruchami placenty, tj. u zánětu placenty (infekce bakteriemi a viry) a u vývojové poruchy placenty s hypoxií plodu. Popsáno je zde i onemocnění diabetes mellitus matky, což může na placentě způsobit vznik diabetické placentopatie a následně i ohrožení plodu.V praktické části mám uvedené cíle, které jsou celkem tři. Prvním cílem je ovládnout metodiku laboratorního zpracování placenty. Tento cíl je splněn, neboť jsem si sama připravila 25 preparátu a 65 preparátu jsem si připravila částečně. Druhým cílem je definovat možné omyly při laboratorním zpracování placenty. Tento cíl jsem splnila tím, že případné omyly, u kterých jsem byla přítomna, jsem sepsala. Třetím cílem je prezentovat některé patologické nálezy na placentě. Tento cíl byl splněn fotografiemi daných nálezů na placentě a jejich popisem v teoretické části. U hypotézy jsem předpokládala, že na podkladě laboratorních zpracování placenty lze diagnostikovat zánět placenty, hypoxické změny, degenerativní změny a projevy nefunkčnosti placenty. Tato hypotéza byla potvrzena. Využila jsem metodiku laboratorního zpracování placenty, kterou používají na pracovišti Patologického oddělení nemocnice České Budějovice. Mé výsledky mohou být využity jak v praxi, tak při výuce.
Histological investigation of placenta
Keywords: diabetická placentopatie; hypoxie plodu; infarkt placenty; laboratorní zpracování placenty; placenta; zánět placenty; diabetic placentopathy; fetal hypoxia; infarkt of the placenta; laboratory processing of the placenta; placenta; inflammation of the placenta