Specifika péče o seniory s demencí v pobytových sociálních službách - Šimánková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Počet lidí, kteří onemocní některým z typů demence, neustále stoupá. Průběh onemocnění bývá natolik destruktivní, že se nemocný postupně stává závislým na péči jiné osoby, a proto je nutné najít pro něho zařízení pobytových sociálních služeb, kde mu zajistí bezpečí, nepřetržitý dohled a celodenní péči. Tato bakalářská práce se zabývá různými typy demencí a možnostmi péče o seniory s demencí podle zákona č. 108/2006 Sb. Jejím cílem bylo zjistit, jaká specifika péče o seniory s demencí vidí pracovníci v sociálních službách jednoho z domovů se zvláštním režimem a která z nich považují za nejzásadnější. Výzkum se zaměřil na oblast komunikace s klienty, jejich výživu, činnosti všedního dne, aktivizaci a zajištění bezpečí klientů. Zajímavým aspektem se ukázalo být hledání rovnováhy mezi zachováním důstojnosti klienta a nezbytným omezováním jeho přání z důvodů zajištění potřebného bezpečí. Výsledky výzkumu mohou pomoci vedení domovů při výběru vhodného dalšího vzdělávání pracovníků v sociálních službách, které by mohlo být zaměřeno na prohlubování komunikačních dovedností a vlastní sebereflexi.
Specifics of Residential Care for Elderly People with Dementia
Keywords: Senior; demence; domov se zvláštním režimem; komunikace; specifika; péče; Senior; dementia; a home with a special regime; communication; specifics; care