Sociální interakce v rodinné firmě - Fišerová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce bylo provedení sociometrického testu, a tím následným zjištěním sociálních pozic v rodině a společnosti HCS Bohemia s. r. o., ve které část rodinných příslušníků pracuje, případně návrh změn, které by zlepšily současný stav či usnadnily budoucí rozvoj.Teoretické poznatky, sepsané v literární rešerši, byly podkladem pro zjišťování sociálních pozic s pomocí sociometrického testu, matic, terčového sociogramu, řízeného rozhovoru s jednatelem společnosti, a s využitím vlastní pracovní zkušenosti v této společnosti.Ze sociometrického testu vyplynulo, že pozice držené rodinnými příslušníky a zaměstnanci společnosti jsou totožné, nebo lze jejich dopad považovat za rovnocenný. Což ovšem neznamená, že jsou plně vyhovující. Ideálním řešením by bylo, kdyby pozice vzniklé ze sociometrického testu byly i pozicemi v hierarchii společnosti.
Social interactions in family company
Keywords: sociometrie; sociometrický test; sociální pozice; terčový sociogram; řízený rozhovor; rodinná firma; pozice a charakter manažera; konflikty a jejich řešení; teorie vůdcovství; harmonizace rodinného a pracovního života; komunikace; motivace zaměstnanců; manager´s position and character; leadership theories; conflicts and its solutions; team work; communication in the firm; motivation of the employees; harmonization of the family and company life; sociometric test; social positions; family company; matrices; target sociogram; an interview