Probační a mediační služba, alternativní tresty na Táborsku. - Kylarová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá činností probační a mediační služby a alternativními tresty na Táborsku. Hlavním cílem a zároveň otázkou bylo zjistit nejčastější druhy alternativních trestů vykonávaných na svobodě a místa, kde mnohou odsouzené osoby vykonávat uložený trest. V teoretické části je popsána činnost Probační a mediační služby s pojmy související s PMS. Dále jsou zde popsány druhy trestů, především alternativních, vyskytujících se v trestním zákoníku č. 40/2009 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Dále je zde shrnutí zákona č. 257/2000 Sb. o probační a mediační službě. Praktická část obsahuje dvě části. První část je věnována kvantitativnímu výzkumu, byla zde použita technika dotazníku, který byl předkládán respondentům z řad policie ČR a pracovníkům Probační a mediační služby. Tohoto výzkumu se zúčastnilo 31 respondentů. Ve druhé části byl proveden kvalitativní výzkum technikou nestandardizovaného ? polořízeného rozhovoru. Tohoto výzkumu se zúčastnili 4 respondenti zaměstnávající osoby ve výkonu trestu vykonávaném na svobodě.
The probation and mediation service, alternative punishments in the Tábor region.
Keywords: probace; mediace; trestní zákoník; alternativní tresty.; probation; mediation; criminal Code; alternative punishments.