Sociální aspekty uplatnění lidí nad 50 let na trhu práce v okrese Písek - Fialová, Nina (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce ,,Sociální aspekty uplatnění lidí nad 50 let na trhu práce v okrese Písek" se zabývá postavením lidí 50 + na trhu práce a především jejich vnímáním sebe sama. Účelem práce je zjistit, zdali se tito lidé cítí ve větší míře znevýhodnění než lidé, kteří ještě nedosáhli věku 50 let. Zároveň je v rámci kvantitativní strategie výzkumu zjišťováno, jaké rozdíly jsou mezi těmito dvěma věkovými kategoriemi pozorovatelné. Celou problematiku jsem zkoumala především na základě dotazníkového šetření, jako doplňující byla zvolena kvalitativní strategie výzkumu v podobě polostrukturovaných rozhovorů se zaměstnanci úřadu práce. Z provedeného výzkumu vyplynulo, že většina účastníků dotazníkového šetření lidí nad 50 let považuje za největší znevýhodnění ve své věkové kategorii právě svůj věk, zdravotní omezení, dále pak nedostatečné vzdělání a upřednostňování mladších uchazečů o zaměstnání zaměstnavateli. Z výzkumu zároveň vyplynulo, že lidé nad 50 let jsou více skeptičtí a trpí celkově větší nedůvěrou v sama sebe oproti mladším uchazečům o zaměstnání. Rozhovory se zaměstnanci úřadů práce potvrdily, že i oni vidí větší zájem zaměstnavatelů o mladší uchazeče a zároveň zmenšující se sebedůvěru lidí nad 50 let, které klesá s každým dalším dnem evidence v registru uchazečů o zaměstnání. Jsem přesvědčena, že díky výzkumu a celé této práci bude zřetelněji popsána problematika zaměstnávání lidí nad 50 let. Vyzkoumaná fakta mohou být stěžejními při řešení obtíží spojených s nezaměstnaností v pozdějším věku a zároveň mohou sloužit jako nové informace pro studenty sociálních oborů. Bakalářská práce může rovněž sloužit jako jeden z podnětů vedoucích k zamyšlení nad problematikou stárnutí české populace, která se v mnoha sociálních aspektech odráží a v budoucnu se bude nadále stále více odrážet nejen na trhu práce, ale i v dalších oblastech naší společnosti.
The Social Aspects of Employment of People over 50 years in the Labour Market in the district of Písek
Keywords: Trh práce; nezaměstnanost; politika zaměstnanosti; lidé nad 50 let; znevýhodnění; úřad práce; Labour market; unemployment; employment policy; people over 50; disadvantage; Labour Office