Inscenace a adaptace Tylova Strakonického dudáka (1918-2017) - Lafatová, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá inscenacemi a adaptacemi Strakonického dudáka v letech 1918-2017. Navazujeme na bakalářskou práci Postava dudáka v české literatuře 19. století, srovnání s inscenací Strakonický dudák J. A. Pitínského z roku 2013. Cílem diplomové práce je nastínit proměnu přístupu k Tylovu dramatu Strakonický dudák (1847) v průběhu 20. století a počátku 21. století. Na základě interpretace Tylova textu, rozebíráme vybrané adaptace a inscenace a porovnáváme jejich hlavní témata s Tylovou předlohou. V první části se věnujeme interpretaci filmových adaptací Tylova dramatu z let 1937 a 1955. Pozorujeme rozdílné pojetí adaptované látky a její ovlivnění společensko-politickou situací. V druhé části se zabýváme divadelními inscenacemi Strakonického dudáka. Nejprve se věnujeme postavení divadla od 50. let 20. století a požadavkům na zpracování Tylovy hry. Prostřednictvím interpretace inscenací Strakonického dudáka z let 1980-2006 sledujeme přechod od zpracování hry podle myšlenek Zdeňka Nejedlého k osobitým a originálním nastudováním nabízející aktuální témata.
The scenic realizations and adaptations of Strakonický Dudák by J. K. Tyl (1918-2017)
Keywords: Strakonický dudák; film; divadlo; inscenace; adaptace; Z. Nejedlý; aktualizace; Strakonický dudák; movie; theatre; staging; adaptation; Z. Nejedlý; actualization