Problematika výživy u seniorů. - Novotná, Radka (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou výživy u seniorů. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat rozdíly ve stravování u seniorů žijících v domácnosti a v domovech pro seniory. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je rozdělena do několika kapitol. V první části jsou vysvětleny pojmy, týkající se problematiky stárnutí a zhodnocení demografické situace ČR. Druhá část je zaměřena na projevy stárnutí, konkrétně na fyziologické, psychické a sociální změny. Dále je popisována energetická potřeba v seniorském věku, druhy jednotlivých živin a důsledky dopadu v případě nedostatečného či přebytečného množství živin. Následující kapitola se zabývá pitným režimem, který je neméně důležitou součástí výživy a bývá často podceňován, přičemž dodržení pravidel přijímání tekutin má velký význam na zdraví každého z nás. V teoretické části jsou také zmíněny faktory, které ovlivňují stravování seniorů, výživová doporučení, následky špatného stravování, mezi které patří malnutrice, obezita, sarkopenie a osteoporóza. Poslední kapitola teoretické části je věnována domovu pro seniory. Pro praktickou část bakalářské práce byla zvolena kvalitativní metoda výzkumu. Pro výzkum byly stanoveny tyto výzkumné otázky: 1. Jak se liší dodržování pravidelnosti ve stravování u seniorů žijících v domácnosti a v domovech pro seniory? 2. Jaká je konzumace ovoce a zeleniny u seniorů žijících v domácnosti a v domovech pro seniory? 3. Jaká je konzumace potravin bohatých na živočišné tuky u seniorů žijících v domácnostech a v domovech pro seniory? 4. Jak se liší dodržování pitného režimu u seniorů žijících v domácnostech a v domovech pro seniory? Sběr dat proběhl technikou polostrukturovaných rozhovorů, kterých se zúčastnili senioři z domácího prostředí a senioři z domova pro seniory. Výzkumný soubor tvořilo 16 respondentů ve věku 65 - 92 let. Polovina respondentů žije v domácnosti a polovina v domově pro seniory (DpS). Respondenti byli vybíráni na základě prostého (záměrného) účelového výběru. Výzkum probíhal v okrese Pelhřimov. Celkem bylo provedeno 16 rozhovorů. Z výzkumného šetření vyplývá, že senioři žijící v DpS mají pravidelnější režim stravování než senioři žijící v domácnosti. Ve většině odpovědí uvedli, že se stravují 5x denně. Také časové intervaly mezi jednotlivými jídly jsou pravidelnější u seniorů z DpS. Dále z rozhovorů vyplynulo, že senioři z domácího prostředí častěji konzumují ovoce než senioři v DpS, naopak senioři z DpS jedí častěji zeleninu. Výsledky také ukázaly, že konzumace potravin bohatých na živočišné tuky se mezi oběma skupinami zásadně neliší. Obě skupiny respondentů upřednostňují živočišné tuky před rostlinnými. Senioři z DpS více konzumují maso, naopak senioři ve vlastním sociálním prostředí více konzumují uzeniny. Z výzkumu vyplynulo, že senioři pobývající v DpS mají pravidelnější pitný režim než senioři v domácím prostředí. Příjem tekutin u seniorů v DpS je rovnoměrněji rozložen do celého dne a celkový objem spotřeby tekutin dosahuje doporučené denní dávky. To ale neplatí u poloviny respondentů žijících v domácnosti, kteří uvedli, že celkové množství přijatých tekutin je nižší než 1,5 l za den. V diskuzi jsou komparovány mé poznatky s názory a výsledky ostatních autorů, kteří se zabývali stejnou problematikou. Poté následuje závěr práce, ve kterém jsou shrnuty výsledky z mého výzkumného šetření. Tyto výsledky byly poskytnuty domovu pro seniory, který se zúčastnil výzkumu. Také byl vytvořen informační leták, jenž je součástí této práce a měl by zlepšit informovanost seniorů v oblasti výživy.
Issues connected with nutrition of elderly.
Keywords: stáří; senior; výživa; pitný režim; domov pro seniory; domácnost; age; senior; nutrition; fluid intake; retirement home; household