Dospívající a jejich náhled na statut manželství - Šefčíková, Květuše (Jihočeská univerzita, 2015)
Ve své bakalářské práci, jsem se zabývala dospívajícími a jejich náhledem na statut manželství. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí teoretické a praktické. V první teoretické části jsou vymezeny základní pojmy, mezi které patří rodina, dospívající nebo sňatek. Dále tato část popisuje jednotlivé etapy vývoje rodiny, od 8000 let před naším letopočtem, až po současnost. Na tyto etapy navazuje další část, která je věnovaná Evelyne Sullerotová a jejím třem dějstvím, kterými procházela rodina během 20. století. Následují předpovědi futurologů týkající se vývoje rodiny v budoucnosti. Do teoretické části jsem zařadila také názory významných osobností, které se věnovaly rodině, jako jsou Henry Sumner Maine, Herbert Spencer, Guillaume Frédéric le Play, Emanuel Chalupný nebo Tomáš Garrique Masaryk. Závěr teoretické části je věnován statistickým údajům týkajících se počtu uzavřených manželství a rozvodů, doplněným o grafy. Součástí závěru teoretické části je také úloha státu v otázce rodiny. Praktická část bakalářské práce popisuje stanovené cíle a použitou metodiku. Hlavním cílem bylo zmapovat názory dospívajících na statut manželství a zjistit informace týkající se jejich preferencí v dané problematice. Stanovila jsem si tuto výzkumnou otázku: Jaký postoj mají dospívající k manželství? Zkoumanou skupinou bylo 150 studentů ze SŠ OSaP a VOŠ z Českých Budějovic. Metodou získávání dat byl dotazník vlastní konstrukce. Metodou analýzy dat byla základní popisná statistika a kvalitativní analýza odpovědí na otázky s otevřeným koncem. Jednotlivé odpovědi na otázky jsou zpracovány do tabulek a grafů a jejich výsledky jsou porovnány s výsledky jiných výzkumů s podobnou tématikou. Z celkového počtu 150 dotázaných považovalo manželství za důležitou součást soužití téměř 55 %, studentů. Všechny věkové skupiny se přikláněly ke dvěma názorům a to, že manželství patří k dlouhodobému vztahu a že je pro partnery jistotou. Došlo také mezi věkovými kategoriemi ke shodě v otázce nejoptimálnějšího věku vhodného pro vstup do manželství a to mezi 25-30 rokem. Podle výsledků chce žít v manželství více než polovina respondentů a další početná část dospívajících touží žít v páru, ale nesezdaní. 2% dotázaných singl a 7,3% respondentů chtějí využít možnosti registrovaného partnerství. Z výsledků také vyplývá, že pro odpovědi respondentů bylo určující v jaké rodině vyrůstali, zda v rodině úplné či rozvrácené. Překvapivě dívky a chlapci z rodin rozvrácených přikládali manželství mnohem větší váhu, než dotazovaní z rodin úplných.
Young adolescents and their opinion on the status of marriage
Keywords: dospívající; rodina; sňatek; statut; adolescent; family; marriage; status