Srovnání působení žen v politice se zaměřením na Československo (Českou republiku) a Německo - Flecknová, Anna (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá působením žen v politice v období Výmarské republiky a první Československé republiky. Následně pojednává o situaci v České republice a Spolkové republice Německo. Konkrétně se zaměřuje na problematiku udělení volebního práva ženám a jejich nízkým zastoupením v zákonodárných orgánech vybraných států. Dále analyzuje zásadní důvody, proč je v zastoupení žen v politice nízké a několik řešení, jak je tento přetrvávající problém možné vyřešit. Kromě významných žen nejen české, ale i německé politické scény, zmiňuje také osobnosti, které se zasloužily o emancipaci žen v obou zemích.
Comparison of Women in Politics with a Focus on Czechoslovakia (Czech Republic) and Germany
Keywords: Ženy; politika; volební právo; Říšský sněm; Poslanecká sněmovna PČR; Senát PČR; Spolkový sněm; srovnání; Women; policy; suffrage; Reichstag; Chamber of Deputies of the Czech Republic; Senate of the Czech Republic; Bundestag; comparison