Emisní funkce ČNB - Štika, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Emisní funkce je nejstarší makroekonomickou funkcí centrální banky a spočívá ve vydávání hotovostních peněz (bankovek a mincí) na území daného státu. Tato bakalářská práce je zaměřena zejména na samotné bankovky a mince, se kterými se lidé setkávají denně, ale málokdo si uvědomuje, jak vůbec vznikla česká měna, z čeho jsou tyto peníze vyrobeny, jakou mají historii a vývoj, co svým motivem znázorňují atd.
The issuing of the Czech National Bank (ČNB)
Keywords: Emise; Česká národní banka; makroekonomie; bankovky a mince; oběživo; numismatika; Issue; Czech National Bank; macroeconomics; banknotes and coins; currency; numismatology