Rodina dítěte se SPU - Štefanová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce sleduje rodinné kontexty specifických poruch učení. Teoretická část popisuje problematiku SPU, její projevy, příčiny, diagnostiku a nápravná opatření. Pozornost je věnována také roli rodičů v kontextu problematiky SPU a stresu s tím spojeným. Výzkumná část sleduje rodiny dětí s SPU. Na základě kvalitativního výzkumu je popsáno, jak rodiče přistupují k diagnóze SPU u svých dětí, jaké jsou jejich přístupy k nápravě a zvládání stresu. Poslední část práce tvoří přílohy obsahující ukázky jednotlivých rozhovorů s rodiči použitých při výzkumu.
The Family of a child with specific learning disorders
Keywords: specifická porucha učení; rodina; kvalitativní výzkum; analýza rozhovorů; specific learning disturbances; family; qualitative research; the analysis of interviews