Lokalizace izoforem katepsinu L (IrCL) ve tkáních klíštěte Ixodes ricinus - Schrenková, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Katapsiny L1 a L3, dvě izoformy trávicí peptidázy katepsinu L, jsou přítomny také ve slinných žlázách klíštěte Ixodes ricinus. Ke zjištění jejich role ve slinných žlázách bylo použito afinitně přečištěných specifických protilátek proti těmto peptidázám. Ty byly využity při detailní imunolokalizaci pomocí elektronové mikroskopie.
Localization of the cathepsin L isoforms (IrCL) in the tissues of the hard tick Ixodes ricinus
Keywords: klíště; Ixodes ricinus; katepsin L; IrCL1; IrCL2; kryometody; transmisní elektronová mikroskopie; slinné žlázy; acinus; tick; Ixodes ricinus; cathespin L; cryo methods; transmission electron microscopy; salivary glands; acinus