Trénování koní pro vytrvalostní sport - Švarcová, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce bylo zpracovat informace o vytrvalostním ježdění v České republice a na základě analýzy vzorku koní účastnících se soutěží ve vytrvalosti vyvodit doporučení pro začínající jezdce. K získání informací o tréninku koní byl vytvořen dotazník, který byl směřován na jezdce vyšších úrovní, kteří byli ochotni poskytnout informace o tréninkových postupech svého koně. Podmínkou, která musela být splněna pro tento dotazník, byla výkonnost koně na úrovni minimálně L 60 km. Dotazník byl tvořen individuálně s každým jezdcem. Zahrnuje otázky týkající se tréninku, režimu koně, krmení, vlivů působících na koně apod. Dotazníkové údaje byly doplněny plným textovým komentářem uvádějícím detailní postup přípravy jednotlivých koní. Jednotlivé údaje byly sumarizovány a vyjádřeny rozdíly mezi jednotlivými skupinami. Bylo zjištěno, že nejčastější účast je v závodech do stupně L tj. od 40 do 79 km s převahou téměř 90 % oproti ostatní závodům CEN. Nejvíce jsou využívány koně bez ověřeného původu a plemeno Shagya arab. Kůň se musí pozvolna připravovat na danou zátěž tréninkem. Trénink, trénovanost, zdatnost a další faktory jsou taktéž ovlivněny krmením a schopností jezdce. Z výsledků je patrné, že nelze postavit jeden tréninkový plán pro všechny koně. Jde však vytvořit jednotný, názorný přehled tréninkových rozvrhů a jezdec poté může poupravovat jednotlivé části tréninku dle schopností a úrovně výcviku svého koně.
Training horses for endurance sport
Keywords: Vytrvalostní ježdění; příprava koní; krmení.; Endurance riding; preparation of horses; feeding.