Optimalizace izolace DNA ptáků pro použití při determinaci pohlaví - Dillingerová, Hana (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce bylo zpracování literární rešerše o různých metodách vhodných pro určování pohlaví ptáků. V experimentální části pak vybrat nejvhodnější metodu izolace DNA u ptáků a ověřit použitelnost vyizolované DNA pro determinaci pohlaví ptáků pomocí PCR. Vzorky pro izolaci DNA byly odebírány z nasbíraných vzorků krycího peří a stěru buněk bukální sliznice zvířat umístěných na školním statku v Českých Budějovicích a od zvířat soukromých chovatelů v průběhu roku 2015 a 2016.
Optimization of DNA isolation method for molecular sexing of birds
Keywords: Izolace DNA; PCR; ptáci; determinace pohlaví; SDS; Chelex; CTAB-PVP; CHD1; DNA isolation; PCR; birds; sex determination; SDS; Chelex; CTAB-PVP; CHD1