SPECIFIKA LÉČBY U ALKOHOLIKŮ, UŽIVATELŮ NELAKOHOLOVÝCH DROG A GAMBLERŮ - Homolková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
HLAVNÍM CÍLEM MÉ BAKALÁŘSKÉ PRÁCE BYLO ZJISTIT, JAKÁ JSOU SPECIFIKA LÉČBY U ALKOHOLIKŮ, GAMBLERŮ A UŽIVATELŮ NEALKOHOLOVÝCH DROG V PSYCHIATRICKÉ LÉČEBNĚ ČERVENÝ DVŮR. DÍLČÍM CÍLEM BYLO ZJIŠTĚNÍ ROZSAHU A POTŘEBNOSTI JEDNOTLIVÝCH TERAPEUTICKÝCH PŘÍSTUPŮ. KONKRÉTNĚ SE JEDNALO O ARTETERAPII, PRACOVNÍ TERAPII, SKUPINOVOU A INDIVIDUÁLNÍ PSYCHOTERAPII. ZVOLENÝM VÝZKUMEM BYLO ZJIŠTĚNO, ŽE SE V LÉČBĚ ZÁVISLOSTI NEVYSKYTUJÍ ŽÁDNÉ KARDINÁLNÍ ROZDÍLY MEZI JEDNOTLIVÝMI DRUHY ZÁVISLOSTÍ. DIFERENCE, KTERÉ PRO MNE Z VÝZKUMU VYPLYNULY, LZE CHARAKTERIZOVAT JAKO DÍLČÍ. TYTO ROZDÍLY DLE MÉHO NÁZORU NEVYPLÝVAJÍ POUZE Z DRUHU ZNEUŽÍVANÉ LÁTKY, ALE JSOU OVLIVNĚNY MNOHA FAKTORY. MEZI TYTO FAKTORY PATŘÍ VĚK, POHLAVÍ, VZDĚLÁNÍ, DROGOVÁ (ALKOHOLOVÁ) KARIÉRA, RODINNÉ ZÁZEMÍ, EKONOMICKÁ SITUACE, SOCIÁLNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI, PRACOVNÍ NÁVYKY A V NEPOSLEDNÍ ŘADĚ I TO O KOLIKÁTOU LÉČBU SE U DANÉHO JEDINCE JEDNÁ.
SPECIFICS OF TREATMENT OF ALCOHOLICS, USERS OF NON ALCOHOLICS DRUGS AND GAMBLERS
Keywords: LÉČBA; PSYCHIATRICKÁ LÉČEBNA ČERVENÝ DVŮR; SPECIFIKA LÉČBY; TERAPEUTICKÉ PŘÍSTUPY; ZÁVISLOST; TREATMENT; PSYCHIATRIC SANATORIUM ČERVENÝ DVŮR; SPECIFICS OF TREATMENT; THERAPEUTIC ACCESSES; ADDICTION