Daňová optimalizace ve vybraném podnikatelském subjektu - Andrtová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá ''Daňovou optimalizací ve vybraném podnikatelském subjektu''. Cílem práce je aplikace alternativních postupů při výpočtu daňové povinnosti a jejich promítnutí u vybraného podnikatelského subjektu. Praktická část zachycuje současnou právní úpravu daně z příjmu právnických osob a metodiku zpracování jednotlivých variant daňové optimalizace se zaměřením na odčitatelné položky, slevy na dani a další daňové typy daňové optimalizace. V praktické části jsou zpracovány data společnosti Dřevooptima s.r.o. včetně výpočtu výše daně z příjmu společnosti za rok 2007. Prostřednictvím aplikace jednotlivých variant daňové optimalizace na datech společnosti vznikají různě výhodné varianty daňové optimalizace. Na základě srovnání těchto variant a stávajícího stavu doporučení, jaké varianty daňové optimalizace by měla společnost v budoucnu využívat, aby legálně snížila svoji daňovou povinnost. Práce je pro větší přehlednost doplněna tabulkami.
Tax Optimalization of The Business Subject
Keywords: daň; základ daně; daňová sazba; daňová optimalizace; daňová povinnost; daň z příjmu právnických osob; tax; basis of tax assessment; tax rate; tax optimalization; tax liability; corporate income tax