Online databáze pro seniory - Mládková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá možností využití online databází v běžném životě seniorů. Konktrétněji se práce zaměřuje na možná data, která by si senioři do online databáze uložili a která online databáze je dle jejich názoru nejpřívětivější. Práce také mapuje vztah seniorů k informačním a komunikačním technologiím. Práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části jsou popsány témata jako informační technologie, počítačová gramotnost, senior a sociální věk. Práce se v teoretické části též zabývá současnou situací seniorů, kteří žijí České republice. Hlavní výzkumné cíle a související dílčí cíle jsou stanoveny v úvodu praktické části, Také jsou zde popsány použité výzkumné metody a techniky. Pro účel této práce byly využity kvantitativní výzkumné metody. Součástí práce je též porovnání dostupných online databází. Závěr výzkumné části práce se věnuje interpretaci získaných dat a jejich porovnání s hypotézami. Hlavními výzkumnými cíli této práce je zjistit, jaká data by si senioři do online databází uložili a jaká online databáze se seniorům nejvíce líbí (vyhovuje). Odpovědím na tyto otázky se práce věnuje v poslední kapitole výzkumné části.
Online Databases for Seniors
Keywords: Databáze; online databáze; senioři; informační a komunikační technologie; Database; online database; seniors; information and communications technology