Spiritualita studujících v oboru sociální práce - Březovská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá tématem spirituality u studujících v oboru sociální práce. Cílem bakalářské práce byl zjistit míru spirituality u studujících v oboru sociální práce, přičemž hlavní výzkumná otázka zněla následovně: "Jaká je míra spirituality u studujících v oboru sociální práce na Jihočeské univerzitě?" Byly stanoveny následující hypotézy: "Studenti z Teologické fakulty dosahují oproti studentům ze Zdravotně sociální fakulty vyšší skóre na škále dimenze religiozity.", "Věřící dosahují oproti nevěřícím vyšší skóre na škále dimenze zkušenostně - fenomenologické.", "Studenti dosahují obecně vyšší skóre na škále kognitivní orientace na spiritualitu než na škále dimenze religiozity.", "Ženy dosahují na škále dimenze paranormálního přesvědčení vyšší skóre než muži." Hypotézy č. 1, 2, 4 byly testovány za pomocí tzv. T-testu pro dvě nezávislé skupiny. Hypotéza č. 3 byla testována pomocí tzv. korelační analýzy. Výzkumná část byla provedena kvantitativní strategií, která byla realizovaná pomocí metody dotazování prostřednictvím standardizovaného dotazníku Expressions of Spirituality Inventory-revised a sociodemografického dotazníku. Výzkumný soubor tvořilo celkem 156 studujících z oborů sociální práce z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Z provedeného výzkumu vyplynulo, že spiritualita může představovat významnou součást života studujících v oborech sociální práce, neboť celkem 64% z dotazovaných respondentů by se označilo za věřící. Výsledky standardizovaného dotazníku ukázaly, že studenti sociální práce nedosahovali v průměru vyšších hodnot než populace. V rámci výzkumu byla také ověřena reliabilita dotazníku ESI-R a byly sledovány rozdíly mezi nezávislými proměnnými. Bakalářská práce může svými výsledky rozšířit vědecké poznatky z oblasti spirituality a rovněž poskytuje informace o spiritualitě studujících v oboru sociální práce.
Spirituality among Students of Social Work
Keywords: Sociální práce; spiritualita; studium sociální práce; Social work; spirituality; students of social work