Vliv návykových látek na nutriční stav pacientů - Jílková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem návykových látek na nutriční stav pacienta. Cílem této práce bylo zmapovat nutriční stav pacientů užívajících návykové látky a případnou změnu nutričního stavu během léčby. Teoretická část se zabývá charakteristikou a rozdělením návykových látek, vlivem jejich účinku na nutriční stav a psychiku pacienta. Dále se tato práce zaměřuje na pojem závislost, syndrom závislosti a léčbu. Podrobněji je pak zaměřena na poruchy příjmu potravy v jejich souvislosti s uživateli návykových látek. Pro tuto práci jsem zvolila kvalitativní výzkum. Výzkumný soubor této práce tvoří deset pacientů psychiatrické léčebny. Formou polostrukturovaných rozhovorů se zde zjišťují stravovací návyky v době aktivního užívání návykových látek a změny v těchto návycích po dobu léčebného procesu. Praktická část se skládá ze dvou kapitol. První z nich je věnovaná případovým studiím jednotlivých pacientů, propočtu energetického příjmu z týdenních jídelníčků. Ve druhé kapitole jsou vyhodnocovány výsledky semistrukturovaných rozhovorů s pacienty. Z této práce vyplývá, že pobyt v léčebně závislostí zkoumaným pacientům z hlediska nutričního stavu prospívá. U většiny z nich došlo ke zvýšení a následné stabilizaci hmotnosti v důsledku pravidelné a vyvážené stravy. Dílčím přínosem této práce je pomoc při úpravě a obnově jídelních lístků, propočtu dietního systému a celkové komunikaci s pacienty v tomto zkoumaném zařízení.
The effect of addictive substances on the nutritional status of patients
Keywords: Návykové látky; alkohol; závislost; poruchy příjmu potravy; pacient; Addictive substances; alcohol; addiction; eating disorders; patient