Srovnání výsledků testů MABC-2 a IOWA BRACE testu v kategoriích základen HC Motor České Budějovice - Heřmánek, Richard (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce bylo prokázat korelační závislost mezi výsledky testové baterie MABC-2 (Movement Assesment Battery for Children-2nd edition) a Iowa Brace testu u hráčů ledního hokeje ve věkovém rozpětí 6 - 9 let. Testování se zúčastnilo 90 dětí, které pravidelně navštěvují hokejové tréninky HC Motor České Budějovice. Základem hodnocení jsou kvantitativní výsledky, které jsou prezentovány pomocí tabulek. Výsledné hodnoty byly porovnány s výsledky jiných autorů. Následně byly obě testové baterie vzájemně proměřeny pomocí Spearmanova korelačního koeficientu a Wilcoxonova pořadového testu. Korelační závislost byla prokázána u všech kategorií základen. Závislost pomocí Wilcoxonova testu byla potvrzena pouze u mladších kategorií (U6 a U7) u dvou starších kategorií potvrzena nebyla. Práce prokázala, že existuje korelační shoda mezi výsledky testové baterie MABC-2 a Iowa Brace testem. Měření proběhlo na základní škole Grünwaldova v Českých Budějovicích.
Comparison of MABC-2 and IOWA BRACE test results at young hockey players HC Motor České Budějovice
Keywords: motorické schopnosti; motorické dovednosti; testové baterie; mladší školní věk; lední hokej; motor ability; motor skills; test batteries; younger school age; ice hockey