Osobní pohoda pracujících sólo rodičů v kontextu pracovně-rodinných konfliktů - Horníková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce mapuje problematiku osobní pohody a pracovně-rodinných konfliktů u populace pracujících sólo rodičů. Teoretická část se zabývá pojmem osobní pohody a pracovně-rodinných konfliktů, souvislostí těchto dvou konstruktů a zároveň dosavadními poznatky na poli těchto konstruktů přímo u skupiny pracujících sólo rodičů. Empirická část uvádí výsledky kvantitativního výzkumného designu, jež byl realizován v období mezi měsíci leden a únor roku 2023. Sběr dat probíhal pomocí dotazníku Psychologické osobní pohody (PWBS) a dotazníků pracovně-rodinných konfliktů (WFC a FWC); navíc bylo mapováno pracovní a rodinné zázemí sólo rodičů. Výzkumný soubor tvořili pracující sólo rodiče, kteří jsou sólo rodiči alespoň jeden rok a zároveň alespoň jeden rok soustavně pracují (N = 227). Hlavním cílem šetření bylo popsat osobní pohodu dle vybraných proměnných u populace sólo rodičů, a zároveň prozkoumat souvislosti mezi osobní pohodou, pracovně-rodinnými konflikty a vybranými aspekty v oblasti pracovní a rodinné, konkrétně percipovanou podporou a pozicí na pracovišti a vztahem s druhým rodičem dítěte. Výsledky odhalují signifikantní souvislosti mezi osobní pohodou sólo rodičů a pracovně-rodinnými konflikty. Zároveň nacházíme signifikantní souvislosti mezi osobní pohodou, pracovně-rodinnými konflikty a percipovanou pozicí na pracovišti a percipovanou podporou na pracovišti. Souvislosti s těmito proměnnými ale neprokazujeme v případě vztahu s druhým rodičem dítěte.
Wellbeing of working single parents in the context of work-family conflicts
Keywords: wellbeing; osobní pohoda; konflikt práce-rodina; konflikt rodina-práce; sólo rodiče; wellbeing; work-family conflict; family-work conflict; single parents