Fungování zdravotnické záchranné služby v různých krajích České republiky v návaznosti na hromadná neštěstí - Chaloupek, Milan (Jihočeská univerzita, 2013)
Současný systém a stav fungování zdravotnické záchranné služby v návaznosti na hromadná neštěstí prošel za uplynulé roky proměnami, při nichž se postupně rozvíjel, vyvíjel, měnil a zdokonaloval. Ruku v ruce s tímto vývojem se automaticky proměňovaly a zdokonalovaly podmínky a možnosti potřebné k poskytování včasné a kvalitní neodkladné přednemocniční péče. Základní náplní činnosti záchranné služby se stává zajišťování odborné přednemocniční neodkladné péče u stavů ohrožujících lidský život. Je možno ji zajišťovat prostřednictvím operačních středisek, která by měla přijímat a vyhodnocovat tísňové výzvy na lince 155, a posádkami záchranářských vozidel v terénu, které vyjíždějí ze sítě výjezdových stanovišť po celé zemi. Cílem předložené diplomové práce je zmapování všeobecných doporučení pro fungování zdravotnické záchranné služby České republiky, analýza tří zdravotnických záchranných služeb v návaznosti na hromadná neštěstí ? Jihočeského kraje, Jihomoravského a Kraje Vysočina a vymezení a porovnání slabých a silných stránek zdravotnické záchranné služby České republiky na základě analýzy tří organizací v návaznosti na hromadná neštěstí ? Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina. Na základě provedené SWOT analýzy vybraných zdravotnických záchranných služeb bylo možné identifikovat jejich slabé a silné stránky, příležitosti a hrozby.Každá z analyzovaných zdravotnických záchranných služeb vidí příležitosti své organizace jinak. Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje spatřuje příležitosti ve zkvalitnění vzdělávacího a výcvikového střediska, v Jihomoravském kraji ve vývoji v řešení hromadných neštěstí a Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina v dostavbě urgentního příjmu a první pomoci do škol, avšak všechny analyzované zdravotnické záchranné služby vidí hrozbu v předpokládaném nedostatku financí, ať již následkem financování nových zásahových vozů či nových stanovišť nebo vzrůstem mzdy ve veřejném sektoru. Nedostatek lékařů ve stálém pracovním poměru není záležitostí pouze uvedených záchranných služeb. Tento problém má v současné době celorepublikový charakter. Důležitost nedostatku lékařů není úměrně závislá jen na případech hromadného neštěstí. Obecně lze v současnosti říci, že příčin nedostatečného zájmu o interní práci na záchranné službě je více. Jednou z hlavních příčin se stává malá atraktivita práce ve výjezdových posádkách záchranných služeb. Také pracovní podmínky bývají nesrovnatelné. Posádka záchranné služby musí za každých okolností provádět úkony přednemocniční neodkladné péče v terénu. Dalším rozdílem v porovnání s prací lékaře v nemocnici je nutnost správného a rychlého rozhodování bez možnosti další konzultace se specialistou a také bez podpory laboratorních vyšetření. Lékař záchranné služby tak musí neustále zvládat situace počínaje porodem a konče ohledáním zemřelého.
Operation of emergency medical service in selected regions of the Czech Republic following a mass disaster
Keywords: hromadné neštěstí; zdravotnická záchranná služba; operační středisko; výjezdové stanoviště; swot analýza; mass accident; emergency medical service; operation centre; trip point; SWOT analysis