Biologie a regulace svízele přítuly - Vondruška, Jakub (Jihočeská univerzita, 2010)
S velmi omezeným spektrem plodin, které zajišťují lidskou výživu, se časem selektovalo malé množství plevelných druhů, které ovšem z hlediska četnosti a nebezpečnosti hrají velmi významnou roli. Mezi tyto druhy na našem území jednoznačně patří i svízel přítula (Galium aparine L.). I proto byl založen herbicidní pokus v pšenici ozimé (Triticum aestivum subsp. aestivum L.), se zaměřením na chemickou regulaci toho plevele, kde bylo v jednotlivých 26 půlhektarových variantách použito celkem 21 herbicidních přípravků a jejich kombinací a to vše v náročných podmínkách minimalizace zpracování půdy a na pozemku s vysokou četností svízele přítuly. Většina přípravků účinkovala velmi dobře z hlediska aktuální eradikace, u některých však došlo dříve či později k následnému obrůstání svízele a vytvoření generativních rozmnožovacích orgánů. Tato semena - byť vytvořena v redukované míře - doplňují zásobu v půdní bance. V literární rešerši pak byl zpracován přehled o biologii svízele přítuly, jeho škodlivosti a možných metodách regulace.
Biology and control of catchweed
Keywords: Galium aparine; svízel přítula; herbicid; chemická ochrana; Galium aparine; catchweed; herbicide; weedkiller; chemical regulation