Technologické vlastnosti masa - vaznost - Dibďák, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce je zaměřena na technologické vlastnosti masa, zejména na vaznost masa. Nejprve jsem se zabýval stavbou masa a různými druhy mas ? hovězí, telecí, vepřové, skopové, králičí, drůbeží, zvěřina. Dále jsem popsal základní chemické složení masa a jeho vlastnosti. Podrobněji jsem se věnoval vaznosti masa. Vaznost je schopnost masa vázat vodu jak vlastní tak přidanou. Zmínil jsem se o vlivech, které na vaznost masa působí, a uvedl jsem možnosti, jak lze vaznost masa změřit. Poslední kapitola popisuje průběh posmrtných změn v mase, jak normálních, tak abnormálních. .
Technological characteristics of meat - viscosity
Keywords: maso; technologické vlastnosti; vaznost; meat; technological characteristics; viscosity