Nezpěvnost u dětí předškolního věku, její příčiny a možná náprava. - Gadžijeva, Elvira (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se zaměřuje na problém nezpěvnosti u dětí v předškolním věku. V teoretické části je popsána práce s nezpěváky v starší odborné literatuře, provedena komparace organizace pěvecké výchovy v mateřské škole v ČR a Rusku, objevené příčiny nezpěvnosti u předškolních dětí a specifika dětského hlasu, včetně zásad hlasové hygieny. V této části jsou představené tři vokální metodiky předních ruských pedagogů sbormistrů. Praktická část se zabývá výběrem optimálních cvičení a sestavením komplexu cvičení, která pomohou s nápravou nezpěvnosti a zároveň přispějí k rozvoji správných pěveckých návyků. Cílem je úspěšné použití sestavené metodiky řadovou učitelkou mateřské školy, která není profesionální hudebnice.
The inability to sing among preschool age children - its causes and possible improvement.
Keywords: dětský hlas; nezpěvnost u dětí; pěvecká výchova; zpěv; hudební výchova v MŠ; children's voices; inability to sing in children; vocal education; singing; music education in kindergarten