Hodnocení dlouhodobých klimatologických pozorování z Mokrých luk u Třeboně a jiných meteorologických stanic v souvislosti se změnou hydrologického režimu. - Kovářová, Milena (Jihočeská univerzita, 2012)
V práci je provedeno podrobné hodnocení dlouhodobých klimatických údajů měřených na meteorologické stanici Mokré louky u Třeboně. Je navržena a aplikována metoda hodnocení závislosti teploty vzduchu na srážkovém cyklu. Údaje z Mokrých luk jsou porovnány s údaji z jiných meteorologických stanic, jak v rámci České republiky, tak v rámci Evropy a okolí. Získané výsledky potvrzují silnou závislost slunečního záření dopadajícího na povrch země a následně i teploty vzduchu na srážkovém cyklu. Představují tak nový pohled na příčinu změny klimatu, kde změna klimatu je přisuzována postupnému úbytku trvalé funkční vegetace a probíhající globální desertifikaci kontinentů.
Evaluation of long-term climatological monitoring of Mokré louky wetland by Třeboň and of other meteorological stations related to a change of hydrological cycle
Keywords: Mokré louky; klima; vegetace; mokřad; teplota vzduchu; vodní cyklus; sluneční záření; změna klimatu; Mokré louky; climate; vegetation; wetland; air temperature; water cycle; solar radiation; climate change