Portréty Viléma a Petra Voka z Rožmberka jako kompenzační pomůcky pro zrakově znevýhodněné - Smrž, Pavel (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se skládá z teoretické části a praktické části. Teoretická část se dělí do čtyř kapitol. První z nich se věnuje základní charakteristice portrétování v dějinách umění. Popisuje vybrané umělecké směry a jejich charakteristické vlastnosti spjaté s portrétováním. Další kapitola se zaměřuje na život posledních pánů z Rožmberka - Viléma a Petra Voka. Třetí kapitola se věnuje zámku Kratochvíle, jeho vzhledu a historii od počátku stavby až do současnosti. Poslední kapitola se zabývá tématem spojeným se zrakově znevýhodněnými osobami Je zde nastíněna problematika využívání kompenzačních pomůcek - např. haptických modelů pro tyto jedince. Cílem praktické části práce bylo vytvoření haptických modelů pro nevidomé a slabozraké podle portrétů Viléma a Petra Voka z Rožmberka. Oba modely budou součástí expozice na zámku Kratochvíle.
Portraits of Vilém and Petr Vok of Rosenberg as compensatory aids for visually disabled
Keywords: portrét; umělecké směry; Vilém z Rožmberka; Petr Vok; Kratochvíle; zrakově znevýhodněné osoby; haptický model; portrait; artistic directions; William of Rosenberg; Petr Vok; the Kratochvíle chateau; visually impaired persons; haptic model