Farní a děkanská knihovna ve Velkém Meziříčí. Soupis rukopisů a starých tisků - Mrňa, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
Autor diplomové práce Farní a děkanská knihovna ve Velkém Meziříčí. Soupis rukopisů a starých tisků si kladl za cíl uspořádat část knižního fondu a představit čtenáři jednu ze zapomenutých církevních knihoven na Moravě. V úvodu jsou krátce představeny jednotlivé části práce a je uvedena kritika použitých pramenů a literatury, následují čtyři kapitoly a závěr hodnotící vytyčené cíle. První z kapitol přináší dějinný příběh velkomeziříčské farnosti od počátků do současných dnů v kontextu dějin stejnojmenného panství. Druhá kapitola se stručně věnuje osudu církevních knihoven na Moravě se zaměřením na farní knihovny. Historií knižní kultury ve farnosti a samotné farní a děkanské knihovny se zabývá třetí kapitola. V poslední, čtvrté části je pak analyzován fond rukopisů a starých tisků po jazykové, časové, místní, tematické, vydavatelské, paleografické, umělecké a provenienční stránce. Za závěrečným zhodnocením následuje seznam užitých zkratek, seznam použitých pramenů a literatury, a přílohy, ve kterých je vedle tabulek, grafů a fotodokumentace umístěn také rozsáhlý soupis rukopisů a starých tisků s vlastním komentářem.
Parish and dean library in Velké Meziříčí. A list of manuscripts and old prints
Keywords: knihovna; farní knihovna; děkanská knihovna; soupis; rukopisy; staré tisky; Velké Meziříčí; library; parish library; dean library; list; manuscripts; old prints; Velke Mezirici