Homosexualita v době Oscara Wilda - Kolář, Filip (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce ve své úvodní části věnuje snahu nastínit historický kontext dob, které předcházely období viktoriánskému. Zkoumá homosexualitu v antickém Řecku, následně pak v českých zemích. Snaží se dále poukázat, že za sexuální skandál mohlo být v různých dobách považováno něco jiného. V následující část je poté věnována pozornost už samotné Anglii a jejímu vzdělávacímu systému, který velkou mírou formoval tehdejší společnost. Část se snaží poukázat na skutečnost, že školní prostředí, ve kterém vyrůstaly budoucí elity impéria, nezřídka kdy praktikovaly homosexuální aktivity. V kapitole je dále k nalezení oddíl, který rozebírá slavné anglické učence, Johna A. Symondse, Edwarda Carpentera a Havelocka Ellise, kteří svými publikacemi výrazně přispěli do debaty o homosexualitě. Poslední oddíly této bakalářské práce jsou věnovány samotnému Oscaru Wildovi a Anglii, ve které žil. V oddílu jsou popsány soudy, které s Oscarem Wildem proběhly a společenské vnímání (nejen jeho) homosexuality. V určitých částech je k nalezení i srovnání s liberálnější Francií, kam Oscar Wilde uprchl.
Homosexuality in the age of Oscar Wilde
Keywords: Homosexualita; sodomie; Oscar Wilde; John Addington Symonds; Havelock Ellis; antické Řecko; veřejné školy; britské impérium; Homosexuality; sodomy; Oscar Wilde; John Addington Symonds; Havelock Ellis; antique Greece; public schools; British empire