Samostatný pohyb a prostorová orientace dětí se zrakovým postižením v předškolním vzdělávání - Jandejsková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou dětí předškolního věku se zrakovým postižením, a to s důrazem na jejich prostorovou orientaci a samostatný pohyb. Základním předpokladem k samostatnému životu osoby se zrakovým postižením je její orientace a samostatný pohyb především ve známém, ale i neznámém prostředí s využitím kompenzačních pomůcek nebo doprovázející osoby. K tomu, aby orientace člověka byla co nejúčinnější, je zapotřebí, aby se rozvíjela již v raném věku dítěte. Práce se takto zaměřuje především na rozvoj této dovednosti prostřednictvím jejího nácviku. Cílem celé práce je popsat zrakové postižení u dětí v předškolním vzdělávání, jejich prostorovou orientaci a následné vytvoření návrhů edukačních jednotek zaměřených právě na rozvoj prostorové orientace a samostatného pohybu těchto dětí s postižením předškolního věku. Tyto aktivity byly záměrně vybrány za účelem rozvíjení daných předpokladů u dítěte, které jsou nezbytné k tomu, aby se mohlo samostatně pohybovat.
Separate movement and spatial orientation of children with visual impairment in preschool education
Keywords: Dítě se zrakovým postižením; edukační jednotka; mobilita; nácvik prostorové orientace a mobility; prostorová orientace; předškolní vzdělávání; zrakové postižení; Child with visual impairment; educational unit; mobility; spatial orientation and mobility exercise; preschool education; visual impairment