Útočné stromy - Mai, Pavel (Jihočeská univerzita, 2012)
Útočné stromy poskytují formální, metodický způsob, jak popisovat bezpečnost systémů založenou na různých způsobech útoků. Strom reprezentuje útoky na systém pomocí stromové struktury s cílem úspěšného útoku, který je vyjádřen vrcholem stromu. Potřebujeme přehledně znázornit hrozby, které ohrožují počítačové systémy. V případě, že budeme schopni analyzovat všechny způsoby, kterými může být systém napaden, můžeme navrhnout protiopatření k zamezení těchto útoků. Pokud dokážeme pochopit, kdo jsou útočníci, jejich schopnosti, motivaci a cíle, budeme moci zavést vhodná opatření k tomu, abychom zabránili skutečným hrozbám.
Attack Trees
Keywords: útočné stromy; bezpečnost informačních systémů; analýza rizik; počítačová kriminalita; stromová struktura; XML; XOM; GraphML; JAVA; attack trees; information systems security; risk analysis; computer crime; tree structure; XML; XOM; GraphML; JAVA