Místo svědomí v postabortivním syndromu - Bicanová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá spojitostí mezi svědomím a postabortivním syndromem na základě vybrané literatury. Cílem je nalézt a popsat jaké místo svědomí zaujímá v postabortivním syndromu. Je rozdělena celkem do čtyř kapitol. První kapitola se zabývá pojmem svědomí a významem svědomí v našem životě. Dále se zde klade otázka, kdy se svědomí ozývá a jakým způsobem. Další text navazuje souvislostí svědomí a našeho jednání a rozhodování, kde má svědomí stěžejní roli. Pozornost je věnována také vysvětlení pojmu svědomí z hlediska filosofie, teologie a psychologie. Druhá kapitola se zaměřuje na pojem potrat a rozlišení mezi samovolným potratem a interrupcí. Dále se pojednává o důvodech, proč ženy postupují interrupci, o metodách interrupce a důsledcích, které může umělé ukončení těhotenství mít. Třetí kapitola se věnuje postabortivnímu syndromu to znamená jeho definici, příznakům a informacím, jak lze ženám s tímto syndromem pomoci. V závěrečné kapitole jsou shrnuty získané informace a uvedena spojitost mezi svědomím a postabortivním syndromem. Informace z vybrané literatury jsou ještě doplněny o rozhovory s různými odborníky, které se v praxi setkávají s ženami, které trpí postabortivním syndromem. Tyto informace jsou důležité pro hlubší náhled do problematiky.
Role of Conscience in the Post Abortion Syndrome
Keywords: svědomí; potrat; interrupce; postabortivní syndrom; conscience; abortion; interruption; post abortion syndrome