Akvinský a Suárez o svobodné vůli - Straková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce pojednává o svobodné vůli, převážně z historického hlediska, Konkrétně tedy z pohledu Akvinského a Suáreze. Do protikladu k nim je uveden Hobbes, který zastává naprosto odlišné stanovisko. V této diplomové práci jde především o srovnání koncepcí svobodné vůle Akvinského a Suáreze. V prvních kapitole se pojednává o svobodné vůli obecně, v následující kapitole jsou vyjmenovány nejrůznější směry, které se svobodnou vůlí zabývají. Další kapitoly jsou věnovány Akvinskému, Suárezovy a Hobbesovi. V poslední kapitole jsou stanoviska těchto autorů porovnávány.
Aquinas and Suarez on Free Will
Keywords: svobodná vůle; intelekt; vůle; rozum; svoboda; Bůh; Boží milost; determinace; svobodné rozhodnutí; vášně; dobro; svobodné jednání; free will; intellect; will; sence; freedom; God; Godś grace; determination; free decision; passions; good; free action