Specifické faktory ovlivňující ženy v období pozdní dospělosti a možnosti prevence jejich negativních důsledků - Kotoučková, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá problematikou období pozdní dospělosti žen. Ženy ve věkové kategorii 45-60 let jsou v současné společnosti vystaveny řadě specifických tlaků, které mohou významně negativně ovlivnit kvalitu jejich života. Cílem práce je proto vymezit tyto specifické faktory v biologické, psychické i sociální oblasti, analyzovat jejich možné negativní důsledky a následně navrhnout možnosti jejich prevence. Mezi výše uvedené faktory patří například klimakterium, partnerské vztahy, rozvody, odchod dětí z domova, role prarodiče nebo péče o staré rodiče. Jejich působení, často ve vzájemné provázanosti, je možné označit za náročnou životní situaci, jejíž nezvládnutí se projevuje stresem, konflikty, frustrací. Tento vývoj je pak rizikový z pohledu vzniku duševních poruch či sociálně patologického jednání vedoucího v některých případech až ke vzniku závislosti na návykových látkách či sebevražednému jednání. Poslední kapitola práce je proto věnována možnostem prevence těchto negativních následků, a to jak na straně žen samotných, tak na straně společnosti.
The Specific Factors Affecting Women in Late Adulthood and the Possibilities of Prevention of their Negative Consequences
Keywords: ženy; pozdní dospělost; klimakterium / přechod; prevence; zdravý životní styl; příprava na stárnutí; women; postmenopausal women; climacterium; prevetion; wellness; the preparation for aging process