Cereální výrobky a jejich význam ve výživě - Novotná, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá průzkumem informovanosti veřejnosti ohledně základních znalostí cereálií a jejich konsumace. Teoretická část popisuje složení cereálií a jejich využití pro lidskou výživu. Dále se zabývá nutriční hodnotou cereálií a zdravotními aspekty konzumace cereálií. Mimo jiné k důležitým částem této práce patří označování výrobků z obilovin, důležité pro orientaci na trhu a cereálie v prevenci civilizačních chorob. K této práci byl udělán průzkum informovanosti veřejnosti ohledně základní znalosti cereálií a jejich konsumace. Stěžejní myšlenkou je zjistit jaká je informovanost veřejnosti a přispět k jejímu zvyšení. Dotazníkovou metodou bylo zjištěno, že informovanost veřejnosti je u lidí s pravidelnými pohybovými aktivitami vyšší než u lidí bez pohybových aktivit. Že ženy konsumují v průměru více cereálií než muži a že informovanost veřejnosti a konsumace cereálií s věkem nestoupá. K závěrům práce byl vytvořen osvětový leták ve kterém byly shrnuty podstatné informace ohledně cereálií a jejich konsumace.
Cereal products and their nutritional value
Keywords: cereálie; celozrnné výrobky; nutriční hodnota; konsumace cereálií; prevence civilizačních chorob; chemické složení cereálií; cereals; whole; grains; nutritional value; consumption of cereals; preventin of civilizationdiseases; chemical composition of cereal