Diabetes mellitus u dětí v mateřských školách - Mikešová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2018)
Má bakalářská práce se zabývá chronickým onemocněním Diabetes mellitus I. typu u dětí předškolního věku. Mapuje potřeby předškolního dítěte s touto diagnózou a zkoumá připravenost učitelek na přijetí dítěte diabetes do podmínek mateřské školy. Má práce se skládá ze dvou částí, a to praktické a teoretické. V teoretické části se zabývám definicí diabetu I. typu. Dále popisuji specifika, která toto onemocnění přináší do života dítěte a související režimová opatření, která jsou důležitá pro kompenzaci diabetu. V praktické části zkoumám prostřednictvím dotazníku, jaká očekávání měli rodiče před umístěním svého dítěte do mateřské školy a jak bylo jejich očekávání naplněno. Dále se v této části prostřednictvím rozhovoru snažím zjistit, jaké mají učitelky informace o diabetu, zda znají režimová opatření diabetických dětí a co jsou schopny v oblasti potřeb dětí s diabetem naplnit.
Diabetes mellistus in preschool environment
Keywords: Diabetes mellitus I. typu; předškolní vzdělávání; předškolní dítě; diabetické dítě; Diabetes mellitus type I.; pre-school environment; pre-school child; diabetic child