Rozdíly ve vzdělávání tříletých a šestiletých dětí - Machová-Žižková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2011)
Předmětem této práce je připomenout rozdíly mezi vzděláváním tříletých a šestiletých dětí. V teoretické části popisuji jednotlivé oblasti týkající se předškolního vzdělávání: specifika obou věkových kategorií, cíle, metody, zásady, komunikaci s dětmi a obsah vzdělávání . V praktické části přináším k porovnání 2 tématické bloky, které jsou shodné tématem, ale rozdílné svojí náročností. Výsledky pozorování v třídách různého typu ukáží, jak se daří přizpůsobovat vzdělávání potřebám a možnostem dětí, jaká rizika vyvstávají při předškolním vzdělávání. Na základě těchto pozorování poukáži na vzdělávací strategie vhodné u určité věkové kategorie. Práci doplňuje videozáznam vzdělávací činnosti s tříletými dětmi a s šestiletými dětmi.
Differences in Education of three and six years old Children
Keywords: vzdělávání; tříleté děti; šestileté děti; rizika; vzdělávací strategie; education; three years old children; six years old children; risks; educational strategie