Chovatelská a ekonomická analýza úrovně chovu skotu ve vybraném zemědělském podniku - Špačková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce bylo sledovat a vyhodnotit úroveň a perspektivu chovu skotu na malé farmě. Doba sledování a hodnocení trvala čtyři roky a to od roku 2008 do roku 2011. Hodnoceny byly jak ekonomické, tak i chovatelské výsledky. Z prvního pohledu ekonomického, je zřejmé, že ve všech sledovaných kategoriích, tj. chov krav s mléčnou produkcí, jalovic, telat a býků na výkrm, je chov nerentabilní v porovnání sledovaných ukazatelů ÚZEI. Výsledky ukazují, že farma má vysoké náklady, zejména náklady na spotřebu krmiv, vnitropodnikových služeb a režijních nákladů. To je velmi nehospodárné a farma by se měla snažit tyto náklady snížit. V kategorii výkrmu býků byla ztráta a ziskovost byla záporná ve všech letech. Nicméně, moje doporučení je takové, že by se měla farma více zaměřit na produkci masa, než na produkci mléka. Doposud se dařilo dorovnávat ztráty z chovu zvířat produkcí rostlinné výroby. Na tom se ale budoucnost stavět nedá. Například při extrémních výkyvech, počasím počínaje a cenami za produkci konče. Snad zatím nejstabilnější jsou dotace, které zemědělci dostávají a které jim dorovnávají ztráty, které zemědělci mají a díky kterým mnoho zemědělců ještě tuto práci vykonává.
The breeding and economic analysis of cattle rearing in selected agricultural enterprise