Výchova k ekologické odpovědnosti v mateřské škole - Štípková, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
ABSTRAKT Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. První, která je teoretická, se zabývá obecným popisem pojmu environmentální výchova a snaží se shrnout základní směry a přístupy v environmentální výchově. Tato část byla sestavena na základě studia odborné literatury a stala se východiskem pro zpracování druhé stěžejní části bakalářské práce. Jádrem praktické, aplikační části, jsou návrhy praktického vyučování, které si kladou za cíl vést k ekologické odpovědnosti. Praktická část je rozdělena do projektů s tématy: Voda, Les, Louka, Odpady, Zahrada v MŠ a Zvířata. Tyto projekty lze realizovat postupně v průběhu celého školního roku, který je nazván Rok se Skřítkem Medovníčkem, což je postava, která provází děti v mateřské škole v průběhu celého školního roku. Praktická část obsahuje rovněž fotografie, které dokumentují jednotlivé činnosti. Ke každému projektu je uveden příklad vyučovací metody s didaktickým popisem. Práce má za cíl nejen nastínit a stručně shrnout přístupy k environmentální výchově, ale rovněž na jejich základě a na základě studia literatury zpracovat praktické výstupy a náměty, na jejichž základě dětem přiblížit praktickou formou environmentální vyučování. Práce se rovněž snaží zdůraznit fakt, že nejen znalost přírody a environmentální tematiky, ale hlavně láska a respekt k ní může vychovat ekologicky odpovědného jedince.
Enviromental responsibility in pre-schoool education
Keywords: KLÍČOVÁ SLOVA Environmentální výchova; ekologie; výchova k odpovědnosti; environmentální vyučování v praxi; ekologická etika; KEY WORDS Environmental education; ecology; education for responsibility; environmental education in practical cases; morality in ecology