Jóga pro děti a možnosti jejího využití v předškolním vzdělávání - Koželuhová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním tématem bakalářské práce je jóga pro děti a nabízí inspiraci cvičení s předškolními dětmi, pro pedagogy mateřských škol. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická části popisuje vývoj a pohybové potřeby předškolního dítěte. Další kapitola se zabývá historií jógy pro děti, specifikami, podmínkami, řazením cviků, dopadem na fyziologický a psychologický vývoj dítěte a možnosti využití jógy v předškolním vzdělávání. Praktická část vyhodnocuje dotazníky, které vyplňovali pedagogové mateřských škol. Vyhodnocení je zobrazeno do grafů. V závěru práce je zpracována metodická příručka, pro pedagogy mateřských škol. Příručka obsahuje některé metody cvičení jógy s dětmi.
Yoga for children and possibilities in preschool education
Keywords: Jóga; předškolní vzdělávání; pohyb; motivace; Yoga; pre-school education; movement; motivation