Pohled na události let 1900-1950 v městysi Ledenice na základě komparace zápisů v obecních, farních a školních kronikách. - Cukr, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná diplomová práce srovnává zápisy v obecních, farních a školních kronikách v městysi Ledenice na Českobudějovicku. Je rozdělena na čtyři základní kapitoly, součástí je rozsáhlý seznam literatury a pramenů a také bohaté přílohy. První kapitola je zaměřena na stručné dějiny městyse, farnosti a školství v Ledenicích, druhá se věnuje vývoji českého kronikářství od středověku do dneška (včetně podrobného líčení dějin obecního, farního a školního kronikářství). Ve třetí kapitole se důkladněji zabýváme vývojem kronikářství v Ledenicích, nechybí popis jednotlivých knih, analýza zápisů a stručné biogramy všech kronikářů. Čtvrtá stěžejní kapitola se snaží zprostředkovat komparaci kronikářských záznamů na vybraném období let 1900-1950, přiblížit společná témata a také specifika jednotlivých kronik a kronikářů. Součástí poslední kapitoly jsou krátká shrnutí, výsledek celého výzkumu je uveden v závěru.
The view of events 1900-1950 in Ledenice town on the basis of comparing of the records in local, parish and school chronicles.
Keywords: Obecní kroniky; farní kroniky; školní kroniky; kronikářství - vývoj; kronikáři; Ledenice.; Local chronicles; parish chronicles; school chronicles; chronicles writing - development; chroniclers; Ledenice.