Studium vybraných faktorů na hospodářské vlastnosti silážní kukuřice - Kadoun, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2011)
V letech 2009 a 2010 bylo prováděno sledování vybraných kvalitativních a kvantitativních ukazatelů vybraných hybridů kukuřice na PS Humpolec a ZD Hosín. Kvantitativní ukazatele byly vyhodnoceny na základě individuálních rozborů rostlin, kvalitativní ukazatele běžnými laboratorními metodami. V polních pokusech na PS Humpolec byl sledován vliv normy výsevu a dávky dusíku. Výsevek ovlivnil statisticky vysoce významně všechny hospodářské a semenářské znaky, vyjma počtu řad v palici, kde byl zaznamenán pouze statisticky významný vliv. Jako optimální se jeví výsevky do 85tis. zrn.ha-1. Hnojení ovlivnilo statisticky velmi vysoce významně hmotnost palice, statisticky významně počet palic a hmotnost zrn v palici. Na ostatní ukazatele se vliv hnojení neprojevil. Vliv ročníku se projevil jako statisticky velmi vysoce významný na délku rostliny, počet listů, hmotnost palice a hmotnost zrn, statisticky vysoce významný na výšku nasazení palice a statisticky významný na počet palic a délku palice. Na ostatní sledované ukazatele se vliv ročníku neprojevil. Jako optimální lze doporučit dávku dusíku 110 kg.ha-1. Nejlepší hodnota stravitelnosti byla zaznamenána u varianty 100tis. jedinců.ha-1 v kombinaci s dávkou 110 kg N.ha-1 a u varianty 70tis. jedinců.ha-1 v kombinaci s nulovou dávkou N.ha-1. V poloprovozních a provozních pokusech v ZD Hosín byly sledovány rozdíly mezi vybranými hybridy. Na základě dosažených výsledků lze jako nejlepší pro pěstování v těchto půdně - ekologických podmínkách doporučit hybrid Karacho, s FAO 260. Hybrid Karacho vykazoval v obou letech pozorování nejlepší výnos zelené hmoty a v roce 2010 měl tento hybrid nejvyšší stravitelnost.
Study of selected factors influencing maize for silage agronomic attributes
Keywords: Klíčová slova: Kvantitativní ukazatele; kvalitativní ukazatele; norma výsevku; dávka dusíku; individuální rozbory; stravitelnost; kukuřice; Keyword: Quantitative measures; qualitative measures; seeding quantity; nitrogen load; individual plants; digestibility; maize