Řešení výstavby na plochách na rozhraní intravilánu a extravilánu - Jabůrek, Roman (Jihočeská univerzita, 2015)
Náplní teoretické části této diplomové práce je definování pojmů týkajících se výstavby na rozhraní intravilánu a extravilánu. Definuje dotčené pojmy jako krajina, krajinný ráz, pozemkové úpravy, územní plánování, intravilán a extravilán. V praktické části je zpracováno pět případových studií s řešenými objekty. Ke každému ze zájmových objektů bylo zpracováno několik barevných variant, které byly následně umístěny do krajiny. Zkoumané objekty se nachází v katastrálním území Šipoun a Blanice, na rozhraní Prachatického a Strakonického okresu. Výsledkem této práce je zhodnocení působení jednotlivých variant v krajině a výběr nejlépe spolupůsobící varianty. Z důvodu objektivního hodnocení byl proveden průzkum mezi lidmi různých věkových kategorií.
Solution of new build-up areas on the border of urban and rural areas
Keywords: krajina; krajinný ráz; pozemkové úpravy; územní plán; intravilán; extravilán; landscape; landscape character; landscaping; urban plan; urban area; external area