Faktory regionálního růstu a rozvoje (se zaměřením na silniční dopravu) - Alina, Jiří (Jihočeská univerzita, 2011)
ALINA, Jiří. Faktory regionálního růstu a rozvoje (se zaměřením na silniční dopravu). České Budějovice, 2011. 141 s. Ekonomická fakulta. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Vedoucí disertační práce doc. Ing. Ivana Faltová Leitmanová, CSc. Předkládaná disertační práce se zabývá dopravním kongescemi a vlivem na růst a rozvoj regionu. Hlavním cílem práce je kvantifikace negativních vlivů a dopadů silniční dopravy ve vazbě na růst a rozvoj regionu, přičemž hlavním směrem výzkumu jsou dopravní kongesce na silnicích 1. tříd. Autor se v první řadě zaměřil na problematiku dopravní kongesce, jakožto faktoru mající vliv na růst a rozvoj regionu. Dále byla zkoumána hodnota času stráveného na cestě a metody výpočtů nákladů dopravní kongesce. Zvolený region pro výpočty byl Jihočeský kraj a silnice 1. třídy. V návaznosti byly provedeny kroky shrnující faktory charakterizující region z pohledu silniční dopravy. V poslední kapitole byl proveden výpočet nákladů dopravní kongesce na území Jihočeského kraje.
Factors of regional growth and development (with focus on road transport)
Keywords: růst a rozvoj regionu; dopravní kongesce; náklady dopravní kongesce; doprava; region.; growth and development of region; traffic congestion; congestion cost; traffic; region.