Počátky hradu v Českém Krumlově - hrad jako symbol moci a výraz kulturního transferu - Gersdorfová, Zlata (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se v prvním plánu zabývá okolnostmi počátků Českého Krumlova. Pojímá jižní Čechy jako zónu překrývajících se kulturních vlivů (Bavorsko, Čechy, Rakousko) a zároveň jako dějiště kolonizačních procesů, jichž se na české straně zhostil zejména rod Vítkovců. Nelze však opomenout síť jejich vazeb a příbuzenských vztahů, které měly vliv na kulturní transfer, jenž se odrazil i v rovině jejich mocenských výrazových prostředků - lze hovořit o konstituování a prezentaci rodu, rodového zázemí, tj. vznik sídelního města a hradu. Hrad je zde pojímán nejen jako symbol moci, ale též jako průsečík možného interdisciplinárního přístupu, který využívá mezních možností historického a archeologického průzkumu a zároveň využívá nových interpretačních a datačních možností. Cílem práce je tedy pokus o zařazení hradu v Českém Krumlově do absolutní chronologie a vnést tak příspěvek do diskuse o jeho nejstarších dějinách.
The beginning of the castle Český Krumlov - the castle as a symbol of power and aspect of cultural transfer
Keywords: jižní Čechy; kolonizace; Vítkovci; středověká poezie; hrad Český Krumlov; Rožmberk; Vitoraz; stavební historie; hmotné prameny; dendrochronologie; 3D-modely; South Bohemia; colonizational proceses; Vítek's genus; medieval poetry; castle Český Krumlov; Rožmberk; Weitra; build history; material sources; dendrochronology; 3D-models