Mezilidské vztahy mezi mladými lidmi a seniory v regionu České Budějovice - Boušková, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem diplomové práce jsou mezilidské vztahy mezi mladými lidmi a seniory. Vzhledem k faktu, že současná společnost všeobecně stárne, je otázka mezilidských vztahů mezi těmito skupinami velmi aktuální. Každý z nás si po celý život utváří kolem sebe jisté sociální vztahy, které se v různých obdobích našeho života mění. Generace seniorů se v mnoha ohledech odlišuje od generací mladších, má rozdílné životní zkušenosti, svůj život prožila v jiných sociokulturních podmínkách a je ve všeobecném povědomí, že nahlíží na některá specifika soudobé společnosti odlišným způsobem než mladší generace. Na základě těchto odlišností se senioři setkávají s projevy mýtů o stáří, věkovou diskriminací a častokrát i s týráním a opovrhováním, ať už v rodině nebo v sociálních institucích. Cílem této práce je snaha odhalit, jaké jsou současné vztahy mezi mladými lidmi a seniory v regionu České Budějovice.
Human Relations between Young People and Senior Citizens in the Region of České Budějovice
Keywords: mladí lidé; senior; rodina; mezilidské vztahy; Human Relations; Young People; Senior; Family